Milyen méretű kerékpár jó neked?

Milyen méretű kerékpár jó neked?

Miként válassz magadnak ideálisat a kerékpár méretek közül? Segítünk eligazodni. Aki első alkalommal néz szét a kerékpárgyártók kínálatában, hamar káosznak találja a kerékpár méretek jelölését. Nem csoda, hiszen különböző méret jelölést alkalmaznak a gyártók.

Jelentések a kerékpár méretek mögött

Napjainkban méretjelölésként találkozhatsz számozással és betűvel is a kerékpárokon. Az országúti modellek esetében túlnyomó részt az előbbiekkel, míg mountain bikeok esetében vegyesen alkalmazzák ezeket. A számozás a váz egy bizonyos, legtöbbször a középtengely-felsőcső és nyeregcső találkozási középpontja közötti dimenzióját fejezi ki, centiméterben. Így találkozhatunk 48, 50, 52, 54, 56, 58, 60, és 62 méretekkel. Ez a centiméteres-rendszer csak az országúti-, trekking-, céges kerékpárok körében maradt meg, míg a terepkerékpároknál a számozás már túlnyomó részt ugyan ezen dimenzió collban megadott értéke. Vagyis ezeken a bringákon már általában a 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, és 22 számok találhatók. Aztán ahogy egyre nagyobb iparággá nőtte ki magát a kerékpársport, és egyre több gyártó jelent meg a színpadon, megjelentek a betűzött méretezések is – S, M, L, XL – melyek mögött minimálisan, de eltérések lehetnek. Így például az S-jelzés 14-16”, az M 16-18”, az L 18-20”, az XL pedig 20-22” körüli méretet jelent.

Kerékpár méretek

Szerencsére a gyártók nem készítenek teljes méretsorokat, amivel egy kicsit könnyebb a választás. Így a számozások esetében (mind a centiméteres, mind a collos esetében) főként a páros méretekkel találkozhatunk.

De melyik az, ami ideális a kerékpár méretek közül?

Lévén a gyártók által használt geometriák igen eltérőek lehetnek azonos méretjelöléseknél is, illetve a testfelépítésünk is nagyban befolyásolja a választást, igen nehéz egzakt választ, vagy választó-formulát ajánlani. Ezt a gyártók is tudják, így egyre több márka gyári oldalán találunk mérettáblázatot, melyben a vázméreteikhez megjelölik az általuk preferált testmagasságot.

Ha nem találunk ilyen segédletet, akkor az egyik megközelítés országúti modelleknél lehet a régi mondás, miszerint az az ideális méretű váz, amit úgy lábad közé tudod venni két talpaddal a földön állva, hogy kényelmesen elfér a kerékpár alattad. Terepkerékpárok esetében pedig nagyjából irányadó lehet, a 140-155 cm testmagassághoz 14-15” (XS-S), a 155-165 cm környékén 15-16” (S-M), a 165-175 cm esetén 17-18” (M-L), a 175-185 cm magassághoz 19-20” (L-XL), míg 185 cm felett pedig 20-22” (XL) méret választása.

Vagy használhatjuk a következő irányadó kalkulációt is: mezítláb, a lábfejeinket egymástól kb 15-20 cm távolságra helyezve álljunk sík talajon. Mérjük meg az ágyékunk magasságunkat a talajtól, és mountain bike esetében 0.66, valamint országúti kerékpár esetében 0.7 értékkel szorozzuk meg. Az eredmény alapján választhatunk vázméretet – pld 76 cm-es belső lábhossz esetében terepkerékpárból 50 cm-es vázat nézzünk (ami kb 19-20”-nak felel meg), országútiból pedig 52-54 cm-eset.