Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Úgy gondoljuk, jogsértést tapasztaltunk az elektromos kerékpárok pályázat megnyitása után!

- 2020. 11. 26. 16:00:00

 

Aki figyelemmel követte az IFKA pályázati honlapján a regisztrált kereskedőket, észre vehette, hogy a hétfői napon a pályázati nyitás után pár órával a cégünk egyszerűen eltűnt és nem lehetett kiválasztani a pályázat benyújtásánál. Erre saját ügyfeleink hívták fel a figyelmet kétségbeesve, miszerint így nem tudják benyújtani a pályázatot. Mi először azt gondoltuk, hogy a rendszer túlterheltsége miatt lehetnek problémák, de amint a beléptünk a kereskedői felületre, azt tapasztaltuk, hogy cégünk az eddig elfogadott státuszból elutasítottá vált. Mindez úgy történt, hogy előzetesen semmilyen formában nem keresett meg minket az IFKA és a státuszváltásról sem küldött semmilyen értesítést. 

Természetesen mi azonnal megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot velük, azonban a weblapjukon kiírt telefonszám nem volt kapcsolható, így Emailt írtunk, amiben magyarázatot kértünk a történtekre. Csak másnap késő délután kaptunk „érdemi” tájékoztatást miszerint:

„Szervezetünkhöz tegnapi napon több panaszbejelentés is érkezett a honlapjukon megjelentetett alábbi tájékoztatással kapcsolatban.”

A honlapunkon lévő kifogásolt tartalom a csomagajánlat volt és a cikk, amit írtunk. Az indok pedig:

„A fenti tájékoztatást megvizsgáltuk, és mivel véleményünk szerint az Önök által kiadott tájékoztatás sérti a Pályázati Kiírást 4. pontját (Pályázattal elnyerhető támogatás - maximális bruttó vételár mértéke és elszámolható költségek köre)”

Tehát összefoglalva a mi olvasatunkban az IFKA közhasznú Nonprofit Kft. szerint mi nem adhatunk engedményt a kerékpárokra, ennek módjáról nem közölhetünk információt weblapunkon. Hogy ezzel mi a probléma? Nos, idézet a Gazdasági Versenyhivatal honlapjáról:

 A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 11. §-a szerint tilos a vállalkozások közötti megállapodás, amely a gazdasági verseny megakadályozását, korlátozását vagy torzítását célozza, vagy okozhatja. Ez a tilalom vonatkozik különösen:

  •  a vételi vagy az eladási árak, valamint az egyéb üzleti feltételek közvetlen vagy közvetett meghatározására,"

Szerintünk elég egyértelmű a törvény, így a mi olvasatunkban az IFKA jelenleg megszegte ezt a törvényt, így a cégünk inaktiválása szerintünk jogszerűtlen.
Több levélváltás is történt az IFKA-val, és egyben hivatalos felszólítást küldtünk, hogy szüntessék meg a véleményünk szerinti állapotot, azonban érdemi választ nem kaptunk. Ennek hatására bejelentést tettünk a Gazdasági Versenyhivatalnál, ami befogadásra került. A mai napon 2020-11-26-án délelőtt telefonhívást kaptunk az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, aki azt az ígéretet tette nekünk, hogy átküldenek egy nyilatkozatot, amiben mi kijelentjük, hogy nem értékesítünk 900 000 forintnál drágább kerékpárt, amit ha aláírunk és visszajuttatjuk a részükre, azonnal „5 másodpercen belül” visszahelyeznek minket aktív státuszba. Ez a nyilatkozat 15:30 perckor még nem érkezett meg a mai napon. (2020-11-26)

Ami pedig a vásárlóinknak a legfontosabb:

Mi semmiképpen sem szeretnénk, hogy vásárlóink bármilyen hátrányt szenvedjenek, ezért ha péntek estig az IFKA nem helyez vissza minket az eredeti elfogadott státuszba, az összes eddig webshopon leadott rendelésnél, ahol szerepel, hogy állami támogatásra kérik a kerékpárt, automatikusan mi a saját kárunkra odaadjuk a 150 000 forint kedvezményt, amit az állami támogatással el lehet nyerni! A későbbiekben amennyiben bírósági eljárást indítunk, megpróbáljuk behajtani ezt a kiesést az okozó félen. Amennyiben a pénteki napon cégünk visszakerül az aktív státuszba, úgy azonnal értesítést küldünk a webshopunkon rendelést leadottaknak, hogy be tudják nyújtani a pályázatot.

Mi azért akcióztuk le a kerékpárokat, hogy az emberek több kedvezményt kaphassanak, aminek részét ugye mi álljuk. Úgy sejtjük, hogy a bejelentést olyan regisztrált kereskedők tehették, akik szintén érdekeltek az elektromos kerékpárok eladásában, azonban a profit fontosabb nekik, mint a vásárlóik.
Nem tágítunk attól, hogy vásárlóinknak minőségi elektromos kerékpárt tudjunk adni (kategóriájában) elérhető áron, így továbbra is akciósan tartjuk az elektromos kerékpárok árát, hogy minél nagyobb választék legyen a vásárlóinknak, és beleférjen az állami támogatásba!

Tartalomhoz tartozó címkék: állami támogatás eBike